code-95-verlengen

Wat is Code 95?

Alle beroepschauffeurs in heel Europa moeten voldoen aan de code 95. Om deze code te behalen dien je 35 uur nascholing te volgen. Na het behalen van deze uren kun je de code op het rijbewijs laten zetten. Beginnende chauffeurs moeten ook deze code halen bij het behalen van hun vrachtwagenrijbewijs, dit noemen ze de basiskwalificatie.

Waarom wordt dit gehanteerd?

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen, maar deze regelgeving is afkomstig van een EU richtlijn. Het gaat in dit geval om de Richtlijn Vakbekwaamheid om precies te zijn. De code is ingevoerd om te voor zorgen voor een:

  • Waarborg voor de vakbekwaamheid beroepschauffeurs
  • Hogere verkeersveiligheid
  • Beter imago van de branche
  • Minder uitstoot dat kan bijdragen aan een beter milieu

Hoe haal ik de code 95?

Om de code 95 moet je de volgende cursussen volgen

  • 4 theoriecursussen van 7 uur
  • 1 praktijkcursus van 7 uur

Na het volgen van de cursussen kun je de code op het rijbewijs laten zetten. Je krijgt dan een code achter op het rijbewijs wat 5 jaar geldig is. Wil je na 5 jaar blijven chaufferen? Dan moet je voor die tijd zorgen dat je opnieuw 5 cursussen gevolgd hebt. Als je dit niet doet wordt de code niet verlengd en mag je niet meer beroepsmatig rijden.

Hier zie je een foto van een code 95 aanduiding die inmiddels verlopen is:

code-95-rijbewijs

Wat is de makkelijkste manier om code 95 te behalen?

Dit jaar is het nog mogelijk de lessen te volgen met e-learning. Per cursus volg je dan 4,5 uur thuis op de laptop, tablet of telefoon. De overige 2,5 uur volg je dan klassikaal. Op deze manier kun je met 12,5 uur klassikale les de gehele code 95 halen. De andere uren doe je thuis wanneer het jou uitkomt.

Zijn er ook vrijstellingen?

Ja er zijn vrijstellingen voor bijvoorbeeld politie, brandweer, en hobbymatig gebruik (bijvoorbeeld naar de motor- of autocross)
Uitzonderingen van minder lang rijden dan 12 uur en leeftijd zijn er niet meer.

Door onze cursussen te volgen ben je binnen no time in bezit van een rijbewijs met code 95. Neem snel een kijkje voor meer informatie en plan vandaag nog een afspraak in voor een cursus!